Jakie zamienniki kapsułek A Modo Mio znajdziemy w sprzedaży?

Przedsiębiorstw przetwarzających kawę są setki, jednakże Lavazza wciąż pozostaje na liście tych najpopularniejszych. Nieliczne osoby wiedzą, iż początek firmy Lavazza sięga końca XIX stulecia w Turynie. Wówczas Luigi Lavazza za ekwiwalent około 20$ kupił niewielki obiekt handlowy, gdzie przetwarzano ziarna kawy i produkowano ich niepowtarzalne kompozycje. Szybko podbiły one serca mieszkańców miasta. Dziesięciolecia później firma […]

Które minerały i witaminy znajdują się w kiszonych ogórkach?

Na kanapce, w sałatce warzywnej, w zupie czy jako dodatek do dania głównego – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, ponieważ kiszonki są tak samo pyszne, co zdrowe. Jak zrobić ogórki kwaszone? Kwaszone ogórki to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie jest dość proste. Używa […]

Domowe kiszonki – czy kisi się tylko warzywa?

Warzywa kiszone są tak głęboko zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że sądzimy, iż jest to wyłącznie słowiański przysmak, rzadko wykorzystywany w pozostałych krajach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne znane są nie tylko na terenie Europy, ale także w obu Amerykach oraz w Azji. Kiszonki znane są ze swoich aspektów prozdrowotnych Zgodnie z wiedzą historyków proces […]

Soki z buraków i kiszonej kapusty to samo zdrowie!

Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie wracają na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również nowe, do tej pory mniej znane warzywa i owoce. Kiedy piszemy o leczniczych atutach fermentowanego jedzenia nie można zapomnieć również o napojach takich jak maślanka, kombucza albo rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. […]

Barszcz czerwony smakuje najlepiej na zakwasie

Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to zupa jedynie świąteczna, którą jemy na ogół podczas Wigilii albo hucznych rodzinnych spotkań. W rodzinach, w których zwyczaj podawania posiłków z dwóch dań nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, lecz również jako dodatek do niektórych potraw. Barszcz czerwony […]

Warsztaty kulinarne dla dzieci – dlaczego warto?

Dzieci kochają pomagać nam w kuchni – przystrajać ciasta czy wybierać i podawać składniki. Chciałabyś podsycić fascynację Twojego malucha? Sprawdź warsztaty kulinarne dla dzieci. Od nas dowiesz się, jak wyglądają takie zajęcia. Zalety kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci są przeznaczone dla pociech w wieku od sześciu do dziesięciu lat. W trakcie kursu […]

Piekarnia Pochopień – gwarancja dobrego pieczywa

Wybierz tradycję z Piekarnią Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami datowanymi na 1946 rok. Stworzona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień, który był często nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych utworzył podwaliny dla istniejącej do dziś piekarni. Podtrzymywanie rodzinnej tradycji i […]

Warsztaty kulinarne – ich różnorodność może Cię zaskoczyć!

Udział w warsztacie kulinarnym to ciekawa droga do pozyskania przydatnych umiejętności – przyswojenie sobie odpowiednich praktyk produkcyjnych i tajników przeróżnych przepisów albo po prostu nauczenie się podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest usługa? Czy warto zapisać się na warsztaty kulinarne? Warsztat kulinarny – poznaj tajniki sztuki kulinarnej Wprawy w gotowaniu nie zdobywa się szybko – […]