Jeśli chcesz kupić barszcz czerwony z koncentratu w butelce, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.

Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to zupa jedynie świąteczna, którą jemy na ogół podczas Wigilii albo hucznych rodzinnych spotkań. W rodzinach, w których zwyczaj podawania posiłków z dwóch dań nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony często spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, lecz również jako dodatek do niektórych potraw.

Barszcz czerwony – zdrowa zupa na obiad, ale też wyśmienita przekąska

Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to banalna do przyrządzenia zupa z buraków, która raczej nie jest bardzo sycącym daniem. Jednak właśnie jego kwaśny, a jednocześnie trochę słodki aromat powoduje, iż rewelacyjnie współdziała on z bardzo różnorodnymi smakami. Potencjalnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – niektórzy wolą w nim kiełbasę, kartofle oraz jajko na twardo, pozostali zalewają nim pierogi z mięsem, grzybami bądź kapustą. Barszcz czerwony to klasyczna strawa na obiad, lecz też smakowita przekąska bądź ciepła kolacja – wrzący kubek tej zupy świetnie pasuje do bułeczki drożdżowej z mięsnym nadzieniem czy chrupiącego krokiecika z grzybami.

Trzeba zaakcentować, że barszcz czerwonynie jest zupą bardzo kaloryczną, jeśli nie został zabielony śmietaną. Danie to uznawane jest za zdrowe, ponieważ zawiera witaminy z grupy B i witaminę C, mangan, kwas foliowy, jak również dużo żelaza, przez co zaleca się je osobom cierpiącym na anemię. Tymczasem ze względu na to, że fundamentem tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem chętnie je się ją z dodatkami mających w składzie duże ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma mocniejszy smak

Nie istnieje kanoniczny przepis na barszcz z buraków – każdy szef kuchni korzysta z własnych ulubionych dodatków i w inny sposób doprawia tę zupę. Jedni dodają do niego łyżeczkę cukru, aby zaakcentować naturalną słodycz buraka, pozostali kochają pikantny barszcz z ogromną ilością pieprzu. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeżeli przygotowuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z buraków kwaszonych ma mocniejszy, kwaskowaty posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a przy tym zawiera więcej zdrowych minerałów i witamin. Taki zakwas z buraków kwaszonych można naturalnie przyrządzać na własną rękę, jednak okres fermentacji trwa mniej więcej 7 dni. Jeżeli jednak znienacka najdzie cię ochota na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie lub przez internet.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]