
Sprawdź, gdzie kupić ogórki kiszone w worku, wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
Na kanapce, w sałatce warzywnej, w zupie czy jako dodatek do dania głównego – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, ponieważ kiszonki są tak samo pyszne, co zdrowe.
Jak zrobić ogórki kwaszone?
Kwaszone ogórki to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie jest dość proste. Używa się do tego drewnianych beczek bądź pojemnych glinianych garnków, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się wodą z solą, a następnie zostawia się je na przynajmniej 2 tygodnie w chłodnym miejscu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy niezbyt kwaśnych smaków mogą skonsumować ogórki już po paru dobach – ogórki tego typu to tzw. ogórki „małosolne”. W podstawowym recepturze do zalewy wraz z ogórkami wkłada się ząbki czosnku i koper, jednakże smak kiszonych ogórków można wzbogacić też innymi przyprawami, m.in. ziarnami gorczycy, kawałkami marchwiczy liśćmi czarnej porzeczki. Oczywiście nie każdy ma czas czy też wystarczająco miejsca w kuchni, żeby samemu zrobić takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą lub spiżarnią, w której może przechowywać przetwory w dużych ilościach. Nie oznacza to jednak, iż trzeba odmówić sobie jedzenia kiszonych ogórków – zawsze możemy nabyć je w markecie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, tj. w workach foliowych czy też w kubełkach z uchem, które bez przeszkód zmieszczą się w lodówce.
Jakie witaminy i składniki odżywcze zawierają ogórki kiszone?
Od wieków powszechne jest przekonanie, iż sfermentowane warzywa dobrze oddziałują na ludzki układ pokarmowy. I nie jest to nieprawdą, gdyż razem z kiszonkami wchłaniamy pomocne bakterie, które dobrze oddziaływają na florę jelit i redukują ich pH, wspierając tym samym proces trawienia. Jednak to nie wszystko! Ogórki kwaszone nie są kaloryczne (to zaledwie 12 kcal na 10 dag), a jednocześnie zawierają m.in. witaminę C, D i K1, witaminy z grupy B, a także mnóstwo minerałów istotnych dla właściwego funkcjonowania organizmu, jak wapń, magnez, żelazo, cynk czy potas. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? Jeśli lubimy kwaśne smaki, polecamy nie wylewać jej po spożyciu kwaszonek, tylko użyć jej do zupy ogórkowej bądź wypić, gdyż w trakcie kiszenia składniki odżywcze przedostają się po części do soku. Należy jednakże zaznaczyć, na kiszonki powinny uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się bowiem duża ilość soli.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]