Sok z kiszonych buraków znajdziesz na superbutelki.pl.

Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie wracają na polskie stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również nowe, do tej pory mniej znane warzywa i owoce. Kiedy piszemy o leczniczych atutach fermentowanego jedzenia nie można zapomnieć również o napojach takich jak maślanka, kombucza albo rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie zasługują na uwagę – pozwalają prosto i błyskawicznie wprowadzić do naszego organizmu substancje potrzebne dla jego poprawnego działania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich znajdziemy?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający sporo związków mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Najistotniejszym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za proces fermentacji. Sok z buraków, ogórków czy pozostałych kiszonek to również kopalnia witamin. Warta uwagi jest głównie wysoka zawartość witaminy C – już pół szklanki tych soków zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto również pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy K i P oraz duże nasycenie solami mineralnymi.

Sok z kiszonych buraków – czemu należy go spożywać?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z uwagi na obecność bakterii fermentacji mlekowej korzystnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Na dodatek nagromadzenie witamin usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, cukrzycy i szkorbutu, jak również pomagają radzić sobie z osłabieniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. niestrawność lub wrzody dwunastnicy. Stanowią one też tarcze ochronną w czasie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]