Dowiedz się, gdzie zamówić sól himalajską różową.

Sól to składnik potrzebny do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie cechy posiada sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Dlaczego warto wykorzystywać je w kuchni?

Sól himalajska – jakie mikroelementy zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który doskonale uwydatnia smak jedzenia. Chociaż nadmierne użycie soli ma negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej rozsądne dawki (do 6 g dziennie) są potrzebne dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek regulujący gospodarkę wodną oraz podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż mających blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie masę potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, takich jak cynk, potas czy wapń, a jednocześnie nie posiada niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Różowa sól himalajska doskonale podkreśla smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska z kolei to produkt o dużym stopniu czystości – zawiera 97% NaCl i stanowi znakomity do naszych kiszonek. Jest m.in. kopalnią żelaza, wapnia czy potasu, innymi słowy pierwiastków potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, tym samym nie zatraca swoich własności i jest łatwo przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest często używana nie tylko w branży spożywczej, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]